"" Lisa går på Berghs.: september 2008

tisdag 30 september 2008

Be square

Ojoj... Mitt huvud är fullt av siffror och rutnät! Dagens lektion i Typografi innebar hårt arbete, stor koncentration och en hel del bannor. Marcus som leder kursen är otroligt påläst och duktig inom sitt ämne, vilket också innebär ett uppenbart jätteglapp ned till klassens kunskapsnivå...

Vi jobbade med gridsystem, något som jag gärna skulle vilja förklara på bloggen men vet inte riktigt hur. Det handlar om hur sidorna i en bok är uppbyggda, och hur man på bästa möjliga sätt ökar läsbarhet, funktionalitet och skönhet förstås. Att arbeta fram ett eget gridsystem tar sin lilla tid men är möjligt att göra enbart med en passare och en rak kant (att dra linjer efter) - samt god hand med siffror förstås! Idag använde vi oss av miniräknare - lite lättare. Avslutningsvis drog Marcus en mycket underhållande parallell mellan billig men ohälsosam snabbmat och konsumtion av pocketböcker med allt vad undermålig typografi, dåligt papper och massproduktion innebär :)

Ingen vanlig dag

Idag fyller min bror år! Och vilken fantastisk höstdag det är. Jag ska strax åka in till stan för att hitta någon fin present till honom, vi ska fika i eftermiddag. Idag har jag Typografi med Marcus Gärde, sedan funderar jag att åka och titta på Konstfacks bibliotek, har ni varit där? De har en stor och fin samling konst- och designböcker och jag behöver lite inspiration. Möjligtvis svänger jag förbi Kulturhusets läsesalong och plöjer några tidningar - helt gratis förstås och med en trevlig utsikt.

En fin vy att vakna till.

måndag 29 september 2008

Lösa konturer

De som läst bloggen flitigt vet att jag för en tid sedan köpte en bok om modeillustration. Även om mode inte är min största passion så är det en intressant ingång till att teckna kroppar och karaktärer. Bloggen What i say today har hittat ett nytt grepp för people spotting, fint och inspirerande!

Helgen i bilder

Filmmys med alldeles för många vänner i en trång soffa väldigt sent (nyponsoppa och riskakor till). Spotify-festen på Berns (alla var där). mobil tappad i stentrappa och 10 sekundersgräns på samtalen som följd (intressant att tvingas fatta sig kort). Och research om japanska tonårspojkar - ja det har med Berghs att göra, nej ni får höra det senare.

Årets första Berghs Bar - by Grafisk Design

Foto: Måns Hermansson

Baren blev väldigt lyckad tyckte jag. Lovord hördes från både högt och lågt och förhoppningsvis har vi elever på Grafisk Design satt tonen för nivån på Berghs Bar framöver. Jag var tvungen att jobba innan och kom dit i helt fel sinnesstämning, trött och stressad. Varför krockar alltid sådana saker? Dock blev jag på bättre humör nästan omedelbart; trevliga inspirerande människor, cool inredning i lokalen, god öl förstås också. Essie kom förbi med vänner och jag hade som mål att prata med så få välbekanta ansikten och så många nya människor som möjligt.

Foto: Måns Hermansson


Foto: Ning Bark


lördag 27 september 2008

Jo, jag lever

Snart blir det massor med roliga bilder från Berghs bar, och kanske ber jag om er hjälp inför mitt stundande externa projekt... snart.

torsdag 25 september 2008

Berghs Bar: besöksbehov?

Berghs Bar är en bar för Medie/Kommunikation/Designbranschen och alla andra som är nyfikna på studenterna och vad som händer på skolan.

Dock kan det vara bra att veta att inbjudningar har gått ut och har du inte fått en sådan är det risk att du inte kommer in. Har du mitt mobilnummer kan du ringa mig så släpper jag in dig, har du inte det känner du nog mig inte tillräckligt väl för att bli insläppt :) Med det sagt - välkomna!

Fulsnyggful


Hade tänkt detta skulle bli ett lite längre inlägg men jag hinner bara inte... ikväll är ju Berghs Bar!

Igår hade vi vår första lektion i kursen Design Lab, spännande! Vi pratade om begreppet fulsnyggt och allt ifrån Gerard Departieu till handtextade kiosksskyltar kom på tal.

Vi fick papper och penna i början av lektionen, som alla kluddade flitigt på i väntan på besked om vad det skulle användas till. Detta utan större eftertanke - tills det framgick att vårat kludd skulle användas i en blixtövning! Fyra personer, 10 minuter och en kopiator - vi skulle snabbt skapa något att visa upp. Jag tyckte flera av resultaten blev skitsnygga, även om det inte var den viktigaste lärdomen här. Jag gillade att vi var var tvingade att rationalisera och göra snabba val - samtidigt som diplomati och ödmjukhet inom gruppen inte fick gå förlorat.


Nu måste jag rusa för att hinna klart allt inför kvällen!

onsdag 24 september 2008

Cyan, Magenta, Yellow, blacK

Prepp inför Berghsbaren imorgon torsdag med CMYK-tema.



Jag var (oavsiktligt) klädd i CMYK-gult idag och föreslog att alla kommer klädda i någon färg imorgon men den idén fick inte stort gehör bland mina kamrater. Jag tycker nog om maskerader mer än herr Freud skulle tycka vore hälsosamt...

tisdag 23 september 2008

Bokomslag


Här är det bokomslag jag presenterade idag. Baksida, pärm, framsida. Det är en utställningskatalog för Arkitekturmuseet och utställningen Kära lilla kök. Det skulle alltså vara gjort i den stil som utmärker designteamet Graphic Thought Facility, som jag höll en presentation om, och det syns genom att:
  • Format och känsla förstärker intrycket av innehållet - boken är liten o nätt i storleken, den ska ge känslan av ett trångt kök
  • Annorlunda teknik - GTF provar ständigt nya grafiska metoder, här har jag ju som synes jobbat med en lite rolig fotoeffekt
  • Enkelhet i uttryck och text - inget svulstigt, handskrivna skyltar (ja, de sitter med tejp! Det var sjukt svårt att få den lodräta texten mitt för ryggen på boken)
Klicka för större bild.

It's a bird, it's a plane...

...det är Lisas hemgjorda stativ! Man tager vad man haver. Trött är jag. Tejpar, fotar, skriver, ritar, mäter, dricker kaffe. Men bra ska det nog bli! Det är vid dessa stunder jag funderar: kommer jag göra världen bättre på det här sättet?

måndag 22 september 2008

Hej här kommer segertåget

En liten dans, för jag är glad!
Mitt möte idag med min inspirationsperson ledde till något bättre än jag någonsin kunnat hoppats - ett samarbete! Är fortfarande förvånad över erbjudandet. Vem jag kommer att jobba med, varför, hur och vad projektet består av kommer jag kunna avslöja lite senare i veckan. Idag är allt jag kan säga: hurra!

En ledtråd:

Måndag förmiddag: Produktion pågår

God morgon! Efter kaffe, en lång varm dusch och den nådiga luntan är jag redo att sammanställa denna veckas uppgift i Grafisk form 1. Förra veckan hade vi i uppdrag att skriva en text om samt för klassen presentera en grafisk formgivare. Jag blev tilldelad Graphic Thought Facility, som är en Londonbaserad byrå som funnits sedan början av 90-talet.

Veckans uppgift består, som fortsättning, av att formge en bok i den stil som utmärker ens formgivare. Jag ska alltså klura på hur GTF skulle formge en bok. Det är inte så svårt, eftersom de har formgett flera böcker, finns på deras hemsida.

Det är lite roligt eftersom jag tycker deras stil påminner om min egen, de gillar att använda olika texturer och vardagsobjekt, de använder enkel, ren design med exempelvis dokumentära foton, handskriven text och snudd på naivistisk stil.

Jag har tänkt göra ett omslag som jobbar längs med en bild i formen och jag började genast tänka på mina gamla mäklarfoton som jag fick då jag köpte lägenheten, och särskilt det på mitt kök. Det är taget i vidvinkel och väldigt bra i proportionerna. Jag tänkte ta ett liknande, och infoga olika objekt i skåpen kanske... eller borde jag själv sitta i köket? Hm! Jag har inte riktigt bestämt mig. Bäst jag börjar göra uppgiften istället för att blogga om att göra uppgiften...

söndag 21 september 2008

Välkommen på Berghs bar!



Ni glömmer väl inte veckans happening? Utifrån vad jag sett och hört blir det både välordnat, välbefolkat och tjusigt i största allmänhet.

Helgen i bilder - från Falun

I fredags styrde jag kosan nordväst och tog tåget till min hemstad, Falun. Där njöt jag bland annat av: elektronisk massage av min onda rygg (underbart, rekommenderas) gott vin (på bilden en omgång halvflaskor som jag fått i present och ska konsumera på min födelsedag om några veckor) och ett gott skratt åt överdimensionerade förpackningar i matbutiken (nej - de är tomma, till min besvikelse).
Hann även med en vacker höstpromenad vid gruvan med mamma och pappa. Katten stannade hemma i gräset.
Mamma rensade ur sin garderob och jag fick en ny - dock mestadels för hemmabruk, urblekta bomullsdressar från tidigt 80-tal kommer bäst till rätta vid utgrävning av jordgubbsland.

Imorgon måndag har jag lyckats tigga till mig en fikastund med en oerhört duktig och kreativ person som ska inspirera och hjälpa mig med kunskap inför ett projekt - a brain I long to pick! Mer får ni höra efteråt.

lördag 20 september 2008

Jag måste se ut bra

Var hos tant optikern, och jag har blivit rejält mindre närsynt och mindre astigmatisk! Det gör mig extra glad, för astigmatism är ingen rolig sak då man ska försöka sätta färgton på ett foto exempelvis.

Jag måste ha nya brillor också. Dessa är hemma tills låns med fönsterglas i. Fina va?Ser det disigt ut på någon grad? Du kan du vara astigmatisk...

Stresstålig, flexibel och har förmågan att hålla många floskler i luften?

Vad karaktäriserar en bra grafisk formgivare? Detta var ämnet för dagen i fredags och i grupper pågick debatt, diskussion och demokrati.

Varje grupp om fem valde ut tre adjektiv som stämde in på en bra designer. Efter detta valdes gruppen ut en ledare som skulle tillsammans med de andra gruppledarna välja ut tre ord av femton.
Men grupperna fick inte kommunicera med sina ledare annat än via lappar. Det blev alltså en liten övning i demokrati också. Med starka inslag av diktatur... vilka ord vi valde? Gissa :)

Vad tycker du en bra grafisk designer ska ha för egenskaper?

torsdag 18 september 2008

Jag har en idé!

Jag har en bra, bra, bra idé till vårt externa projekt. Tyvärr håller denna idé mig vaken, ibland till 05, mer än ryggvärken ibland. Jag fikade idag, först en latte med söta V som på grund av sina intressen ingår i min kompetenta referensgrupp och kom med flera vettiga poänger. Sen drack jag te med snälla J som gått Forsbergs och pitchade honom idén som vi pretton kallar det. Han kom med bra input och hittade en ny vinkling, nu älskar jag min idé ännu mer.

Så mycket skönhet i världen att jag inte kan hantera det...

Ledsen för dålig uppdatering, det beror på att jag fortfarande har jätteont i ryggen... och att sitta framåtböjd över en liten laptop förbättrar inte situationen.

Trots detta har jag haft rätt mycket tid att söka inspiration till vårt externa projekt, utan att använda datorn då. Jag har framför allt bläddrat mycket i böcker och magasin, vilka de som känner mig vet att jag har en livstidsförbrukning av redan...

Ibland när jag bläddrar i en bok där sida efter sida innehåller vackra, smarta och innovativa bilder kan jag drabbas av en överväldigande och lite kväljande känsla. Det finns redan så mycket gjort och så många begåvande människor, jag önskar ibland att man fick gräva efter guldet istället för att bländas av det.

Ju mer man tänker på det desto mer ser man skönhet omkring sig varje dag och överallt. Denna scen ur filmen American Beauty har en slutreplik som jag alltid tänker på då den där känslan kommer över mig.

onsdag 17 september 2008

Hej ni 24!

Kul att så många svarade på undersökningen. Och ni är ju ännu fler som läser! Kommentera gärna vad ni tycker är roligt att läsa om.

tisdag 16 september 2008

Bra, bättre, bäst

Idag har vi fått vår första externa brief och det är ett uppdrag som gör mig förväntansfull, nervös, laddad och pirrig. Måste kolla upp om jag kan skriva här på bloggen exakt vad det innebär, men det är ett designuppdrag åt ett stort svenskt företag som kan erbjuda mycket publicitet och framför allt näst intill total kreativ frihet.

Min hjärna svämmar redan över av idéer! Det känns hemskt roligt att vi fått detta förtroende och jag är säker på att alla är duktiga nog att leverera ett förslag utöver förväntningarna. Nu vill jag se självförtroende bland mina klasskamrater. Vi är ju bäst! Lycka till.

Café ifred

Att jobba på café - känns elegant, avslappnat, lyxigt och modernt. Sen är det inte alltid helt lätt att genomföra en arbetsdag på fik, störningsmomenten är många. Lattepappor, sur personal som ogillar att man tar upp plats i sju timmar trots att man bara köpt en kopp te, snabbt internet som distraherar mer än hjälper - man kan bara inte hålla sig från att kolla det där youtubeklippet igen.

Caféet på Berghs är trevligt, billigt kaffe och stort utbud, men ibland måste man byta miljö. För att kunna plugga eller göra skoluppgifter letar jag efter tre saker: gott kaffe, trådlöst internet och en lugn miljö. Tätt därefter kommer billiga goda mackor, spännande medfikare att titta på och ett någolunda centralt läge. Några favoriter är:

Il Caffé, en doldis nära Kungsholmstorg med spännande meny, social personal och rolig inredning. Svårt att jobba ibland då de jobbmöten som ofta pågår vid närliggande bord är så fruktansvärt roliga att tjuvlyssna på.

Café Chloe's på Östgötagatan på Söder, som ingen någonsin sett eller känner till även om de råkar bo i närheten. Kanske något tråkigt men det är ovanligt billigt, kaffet är jättegott (prova sojalatten - smakar noisetteglass) och det är tomt, lugnt och tyst.

Café String nära Nytorget är smockat på helgerna på grund av den billiga och goda frukostbuffén men en regning tisdagsmorgon är det tillräckligt få för att man ska kunna jobba ostört. Och kreativiteten kommer då blicken far runt i lokalen. Rolig detalj är att all inredning är till salu. Jag köper kaffe i termos.

Café 60 på Sveavägen. Ja det är ofta smockat, ja det är mycket fjortisar MEN de har öppet till 02 och det är en svårfunnen fördel i Stockholm. Synd tycker man om servitörerna som balanserar latte och hälsotallrikar upp och ned för spiraltrappan dagarna i ända...

måndag 15 september 2008

Aj och brr

I helgen fick jag även ryggskott... eller nackspärr heter det kanske, osäker på vilket som är värst. Mitt är det som är värst. Massage, tigerbalsam och vetekudde funkar hjälpligt men ställ er ogärna till vänster om mig och försök få ögonkontakt på ett par dagar. På typografilektionen fick jag låna Stinis varma sjal, vilket gjorde flera timmar framför datorn med trilskande grids, svårfunna typsnitt och ett mer än lovligt segt InDesign uthärdligt.

Berghs in colour

En gång i månaden, alltid en torsdag, hålls Berghs bar. Eleverna på en av skolans diplomutbildningar ordnar då en pubkväll då medie/kommunikation/designfolk får komma på besök för att mingla med elever, dricka, roa sig och träffa branschen utifrån ett bestämt tema. Den första Berghsbaren denna termin ordnas av vår utbildning, Grafisk Design. Temat är CMYK och jag lämnar er själva med er fantasi för att lura ut hur detta bredsmala tema ska kunna komma att gestaltas. För dig som inte har en aning om vad CMYK är; kom till Berghs den 25/9 och ta reda på det!

Var är tvålen syster?

En stor omställning för den som börjar plugget igen efter ett antal år på arbetsmarknaden är förstås försämrad ekonomi. De flesta som känner mig vet att jag oftast är pank, men att jag å andra sidan också lever ett väldigt roligt och rikt liv! Men nu är det allvar eftersom min inkomst är mindre än en tredjedel av den forna i månaden, utan dramatiskt förändrad livsstil. Främst har jag dragit in på uteluncherna förstås, och taxiresor är inte att tänka på.

Men de viktigaste nedskärningarna är nog de små men många, som att hitta billigt toapapper istället för det där kritvita trippeltjocka. Och några latte färre i månaden mår nog både min mage, mitt hjärta och min själ bättre av. Avslutningsvis tänker jag bidra med ett spartips från en väninna som i magra studenttider tog med sig sin tvålpump till universitetet och fyllde på den från skoltoaletternas jättedunk. Många bäckar små...

Dear Jane

Så här såg det ut då jag gjorde ett förslag på omslag till Jane Greens bok I dina kläder nyligen. Efteråt beslutade jag mig för att maila bilder på några av omslagen som presenterats till Jane! Få se vad hon säger. Förlåt klassen, men ni var så begåvade att jag inte kunde hålla mig.

Helgen i bilder... och i text

Helgens största händelse var då jag och min far skulle hämta och transportera mitt nyinköpta ljusbord. Det MONSTRET. Det var högre än angivet och blytungt, repade både väggar och golv och vi fick ringa in min bror o hans sambo till hjälp. Men nu står hon där, 100 kilo stål, glas, lysrör och gashydraulik. En skräckinjagande skönhet.

För övrigt har jag ägnat mig åt J:s inflyttningsfest (brownies med Riesen och marshmallows, har ni smakat det?), film, inredning, studier, städning, kompischill, surfande och ostbollar med nachossmak.

fredag 12 september 2008

Fri dag

JÄTTEtrött imorse.
Men blev på mycket bättre humör under den alltid underhållande presentationstekniklektionen då Mange visade underbara virtual boy...
...och Vic visade sina mycket, mycket fina skor...
...och jag kom hem till en rykande färsk CAP&Design i brevlådan. Jag får dem gratis via facket! Och dessutom illustrationstema på detta nummer. Nu behöver jag bara kaffe och choklad så är dagen perfekt.

torsdag 11 september 2008

Schhhh!


Stadsbiblioteket i Stockholm, sal 5 - konst och musik. Jag o gänget bläddrade bland dammiga volymer och viskade högaktningsfullt, jag lånade två böcker om teckning och en om tapetmönster.

Jag har lyssnat

Har just kommit hem från en väldigt inspirerande och tankvärd gästföreläsning med den belgiska designern Sara de Bondt. Det känns fantastiskt att komma i kontakt med sådana talanger i vardagen, jag fick chans att prata lite med Sara efteråt och tog hennes mailadress. Hon jobbar verkligen med den typ av grafisk design som jag skulle vilja ägna mig åt, något jag särskilt drömmer om är att kunna lägga ordentlig tid på de projekt jag jobbar med. Sara berättade bland annat på vilket sätt hon genomförde research och vilka resultat väl genomförd sådan faktiskt ger. Där har ni min framtid - inte hårt jobb och pengar som väller in utan några få, väl genomförda projekt - lyxen att kunna välja och att lyxen att kunna ta sig tid.

Musik att rita till

Livet 2.0

God morgon! Här sitter jag och dricker godaste kaffet; varm minimjölk med snabbpulver i (tack till min kollega Johannes som lärt mig detta) och tecknar. Det känns som om jag inte vill göra något annat eller vara någon annanstans just nu. Livet!

Igår hos frisören bläddrade jag i boken Pretty: The Nylon Book of Beauty som jag varit sugen på att köpa tidigare. Där fanns underbara teckningar av diverse sminkprodukter, och jag tänkte det vore något att ge sig i kast med.

Som några klasskamrater redan påpekat är jag väldigt förtjust i att teckna vardagsobjekt, gärna småskeva i tusch med tjocka linjer. Sminkprodukter är oftast små och detaljerade i utformningen, samtidigt har de en hög igenkänningsfaktor. Tror jag ska teckna hela mitt badrumsskåp öppet någon gång...