"" Lisa går på Berghs.: april 2009

onsdag 29 april 2009

Bildspecial: A day in the life of...

I veckan och idag fick vi två nya och spännande uppgifter, och även om jag är lite matt efter QX-uppgiften så känner jag mig redo att sätta tänderna i dem. Slutspurt inför sommarlovet nu! Dagarna känns ändå, även då de är späckade, mer avslappnade än någonsin tidigare.

På förmiddagen var vi på studiebesök på bokhandeln Konst-ig som ligger på Åsögatan på Södermalm här i Stockholm. Det är som att komma in i en godisaffär för mig men jag lyckades begränsa mina inköp till senaste numret av fina engelska tidningen GRAFIK till rabatt, som jag sedan läste vid frukosten i solen på uteplatsen nästa dag. Aaah!

Anledningen till besöket var utställningen Därför är Schweiziska böcker så vackra, som vår klass hade äran att få en specialvisning av. Det var väldigt intressant och framför allt fick jag en injektion av inspiration, påminn mig då jag slutat skolan att gå på sådant!

Lunchen var härlig också; jag, M, Suddis, NB, Ricky och H käkade getosttoast och drack sojalatte på Svart Kaffe ett stenkast bort, och satt och solade vid ett stort bord mitt i gatan. Sommarkänsla!

Då vi gått tillbaka till skolan blev vi genast utslängda; Minja, vår Grafisk form-lärare, tog oss på studiebesök igen - på Hemköp! 20 personer stod och trängdes bland konserverna då Minja förklarade uppgiften. Vi ska göra en ny etikett till produkterna ajvar (en paprikaröra från Balkan), grillad inlagd paprika på burk samt valfri tredje produkt. Målgruppen är vi själva, tre veckor har vi på oss. Spännande! Jag ska låna glasburkar till dummys från Jay som är en riktig prylhamster : )

På kvällen hann jag (trots tidigare nämnd glömska) både med releasefesten för Kroppsmaskinerna (som hölls i DesignPassions lokaler, på vägen ut hann jag även fota en SmartCar vars design jag suttit och pillat med många sena kvällar) och tack för hjälpen-drinkar med Essie och Raffe på Pontus! Vilken start på kommande Valborgshelg.


Härlig bokhandel

Förväntansfulla klasskamrater

Dyra hyllor

Lyssnande flicka

Vacker bokutställning

Cool detalj

Perfekt fikaställe


Bruna fötter

Fula etiketter

Gratulerad författare

Roligt frilansjobb

Underhållande drinkbjudare

Harmoni... och kaos igen.


Näe vet ni... jag som har en massa roliga Berghsbilder från igår och idag och sitter här skolklar för dagen, nytränad och bloggredo. Harmonisk. Och tänkte jag hade gott om tid tills jag ska möta upp Essie och Raffe vid Stureplan, de ska bjuda på drinkar som tack för ett skivomslag jag knåpat ihop.

Men! Så får jag plötsligt reda på att boksläppspartyt jag skulle på imorgon är idag - om en timme! Sådan tur då att fröken virrpannas alterego är fröken tursam. Festen är ett stenkast ifrån Stureplan, jag hinner med båda om jag NU hoppar i den fina sommarklänning jag knep åt mig på Beyond Retro för en timme sedan, inga klädfunderingar! Och jag har duschat, ätit och gjort det jobb jag ska, det passar ju fint det här! Få se nu, har jag allt... väskan, nycklarna, hjärnan?

PS. Från början hade jag faktiskt glömt att jag skulle träffa E&R också. Men jag spelade som om det var solklart - förlåt Essie, du känner din gamla vän ;) D.S

tisdag 28 april 2009

Skrivbord?

Vore detta inte kul?

Trött idag. Gick till skolan 09 av misstag, vi börjar 13 men det var bra, för jag fick mycket gjort! Skriver en uppsats i Designhistoria (om Bruno Mattsons sommarhus Frösakull som jag älskar). Nu är det lunchdags; quorn och thaisoppa, och sen ska jag kila förbi DesignPassion och hämta flyers som jag ska lägga här på Berghs. I eftermiddag Illustration. Trevlig dag!

QX - redovisning och feedback

Igår gick vårens största redovisning av stapeln. Jag var försenad efter timmar av slit på morgonen med att skära, limma och montera 26 sidor på pannå. Nu är jag trött i händerna!

Nivån var hög, men några arbeten stack ut särskilt. Jag gillade Beckis omslag, Rickys reportagelayout, SuzieQ:s plocksidor och VW:s helhet bäst. Stämningen var spänd, det skrattades men det fälldes även sorgsna tårar under dagens gång. Skönt på sätt och vis att detta är över nu.

Jag redovisade barfota (det var så varmt!) och när jag började ställa upp mina pannåer log Pompe och sa "Nu börjar det likna något!". Jag är verkligen nöjd med den respons jag fick. QX-gänget sa inte så mycket men Pompe sa att han gillade stilen, att den var olik det mesta han sett förut och att den påminde honom om Blandaren som tydligen var hans favorittidning (även en tidning som jag gillar och har en långt tillbakagående relation till). Klassen var rätt tyst under redovisningens gång, några försiktigt positiva ord, men efteråt fick jag flera ryggdunkningar av personer som tyckte det var roligt och modigt av mig. Så glad jag blev!

Majoriteten av förslag hade en mycket liknande layout, typografi och färgval, endast några få hade sagt i förväg att de planerade göra något avvikande vilket de till viss del gjorde - men ingen hade gjort en tidning som inte skulle kunna stå i vilken Pressbyrå som helst. Men därmed inte sagt att det pågick ett genomgående kundfrieri - jag vet att många gjorde en design som inte nödvändigtvis var något de trodde QX-gänget skulle gilla men som de själva tyckte var snygg och kunde stå för helhjärtat. Så även jag.

Ridå! Pompe till vänster, Pålle till höger.

Alla fick vi kånka på varsin jättehög med pannåer.

måndag 27 april 2009

QX Redesign

Mitt bidrag, vänner. Önskar bara ni kunde se något av de andra bidragen, för att få lite perspektiv. Men plocka gärna upp ett exemplar av QX på ett fik någonstans så får ni åtminstone veta hur den ser ut idag. Jag skriver ett separat inlägg sedan om hur mitt förslag emottogs!
Varje ruta utom det första omslaget är ett uppslag. Klicka på bilden för att se den i en större version.

Det första av tre omslagsförslag. QX står i modellera uppe i hörnet. Verktygen hör till mitt Play Dough-kit som jag brukar leka med för kreativitetens skull (och för att det är kul!)


De andra två omslagen. Texten står nere i hörnet och är liten för att... jag leker tvärtomleken.



Indexsidan samt ledaren. Här ser ni de två teckensnitt jag använt; Baskerville Old Face (från början en blinkning till vår kursledare, tidningsgurun Pompe Hedengren som är förtjust i denna font, särskilt i större storlek. Fast Pompe brukar nog inte ha den överstruken!) samt OCR som ju urspungligen är till för att kunna läsas maskinellt, tänk på blanketter exempelvis. Chefredaktör Anders verkade inte ledsen för att jag ritat på honom med Tipex...



En så kallad plocksida: Ventil är också en återkommande feature i QX. Jag kom inte på någon rolig bakgrund så jag suckade och slog ned blicken - på mina jeans.



Qruisertjejen/Qruiserkillen är en stående artikel i QX. Jag tog en gammal text och skrev av den för hand. Jag har en bättre handstil om jag anstränger mig, men den där duger till arga lappar i tvättstugan exempelvis :)



Ett exempel på en tvåsidig artikel. Jag fick vända på fotot och flytta runt texten lite för att det skulle bli lite spännande. Notera att avståndet mellan linjerna i mitten inte riktigt är detsamma. Att låta bli sådant är svettigare än ni tror!



En fyrsidig artikel. Jag letade hemma efter om jag hade något roligt med asiatisk koppling som jag kunde scanna in och använda som illustration. Detta är vad jag fann, två gratisprylar med fina färger. Det här med att göra designen personlig tycker jag är väldigt intressant och förhoppningsvis provocerande: den tappade relevansen och logiken för alla andra än jag själv i valet av föremål är något som roar mig. Därmed inte sagt att de inte kan ge läsaren egna associationer! Se även sista sidan. Igen oerhört svårt att jobba med dekonstruktion och slump på uppslag 2. Det kryper i en, men det gillar jag.



En tresidig artikel, plus annons. På sidan tre inverterade jag bilden, se så fint den passar med annonsen! Bakgrunden är ett vitt A3-papper som jag under några dagar använde som tallriksunderlägg. Slumpen är vacker.



Mingelbilder. Den uppmärksamme (eller ja alla, för nu förklarar jag ju) ser att det i bildtexterna listas en viss El Bebe, det vill säga L.B.B - mina initialer.



En årlig artikel. Jag lekte med fotona och stoppade dem i slarvigt ritade ballonger, blåste upp texten, la till slumpmässigt placerade lila rutor - men det blev ändå för tillrättalagt. Så jag avslutade med att klottra lite obscent över hela uppslaget. Det var lite svettigt att ställa fram den här pannån.



Magda hade skrivit fina recensioner i ett tidigare nummer, flera av böckerna hade jag dessutom en relation till. Så jag snodde texten och la en ursprunglig layout, sen skrev jag ut den och kluddade dit mina personliga åsikter om böckerna.

tio poäng


Hej från mobilen! Och från genomgången av klassens samlade förslag på redesign av tidningen QX. Det gick jättebra! Rapport och bilder ikväll.

söndag 26 april 2009

FÄRDIG!


Jag är klar, klar, klar med mitt förslag redesign av tidningen QX! Hurra! Grattis till mig - jag älskar den. Håll tummarna för mig imorgon, jag tror nämligen några kan komma att sätta morgonkaffet i halsen...

Helgen i bilder + Berghs bar

Berghsbaren i torsdags besökte jag knappt en timme, sedan blev jag ivägdragen på inflyttningsfesten för byrån Voltaire. De bjöd på biopopcorn och fräcka drinkar; färdigblandade i ni vet sådana där små Brämmhultsjuice? Fyndigt. Men även det besöket blev kortvarigt, kvällens sista stopp blev Pet Sounds för releasefesten av serieboken Love Hurts, T och Dani var där. Fredagen besöktes Gröna Lund men någon åkning i nya bergochdalbanan (roligt: jag skrev först Berghochdalbanan) blev det icke, kön var för lång. Lördagen fikade jag med Essie och konstaterade att det var för varmt för att inte ordna en spontan grillfest! Vännerna kom, soligt var det och jag lärde mig att det är väldigt gott med krossade nachos i en hamburgare! Och emellan allt detta: QX förstås. Alltid QX!

Klassen. QX. Ingen bar för dem inte...



Min första kärlek i sammanhanget: Jetline (som jag även arbetat med att köra!)

Jag förvånade mig själv (och Jay) med att ha höjt mina kunskaper i luftgevärsskytte avsevärt...

Kaffebaren på Katarina Bangata. Mmmm.

Varmt klädd fick man vara - men jag började med sommarklänning!

Extra allt på burgaren.

Jag har gjort lustiga saker med min scanner idag... till QX.

En parentes


Jag gör ju om min QX. Tänkte rapportera lite så här mitt i, fast det är helg. Det går bra, väldigt bra. Lingonsylt, reflexhjärtan, modellera... ja många är tingen som kommer till användning. Och så scannar jag en massa skoj, som dessa två. Ni kommer förstå när ni ser helheten sedan. Eller inte...

fredag 24 april 2009

Status:

Igår, Volontaire, 20.37:

Idag, hemma i soffan, 15.54:
Ikväll, Gröna Lund, 18.00:

torsdag 23 april 2009

Baren


Hej i tio sekunder, nu drar jag till Berghs bar. Kommer ni? Jag väntar ju!

Gröna dagar


Hej från balkongen! Jag läser i en bok om tidningsformgivning som Pålle, vår utbildningsansvarige, köpt åt oss. Trevligt, men lite sent kanske? Inlämning av QX är på måndag. Den är en vacker bok, och jag får skönhetssjukan som jag får ibland, ni vet när man överdoserar vackra saker och blir glad men samtidigt lite illamående att det finns så mycket fint gjort i världen?

Vissa dagar känner man sig riktigt duktig. Vissa dagar känner man att det finns mycket kvar att lära. Idag är en sådan dag.

Men! Vet ni. Jag har kommit på en rolig grej med min QX-redesign. Jag har helt nya planer för den så här i sista stund, ojoj. Jag myser bara jag tänker på det. Jag ska inte hålla er på halster, imorgon får ni se.

onsdag 22 april 2009

Solsken, QX, Berghs bar


Godmiddag vänner! Här sitter jag och stirrar på min skärm som så många dagar förut, skulle hellre vilja blunda mot solen...

Igår var det tyst här på bloggen, men jag gjorde nog inget ni skulle finna spännande. Jag tränade, åt risgrynsgröt och satt och jobbade med QX hela dagen. Dagen idag kommer se ungerfär likadan ut, förutom kvällen då det är Berghs Bar!

Idag är det Future Games, spelutbildningen som ligger i Berghs lokaler, som håller i jippot. Utöver det vanliga konceptet ska man tydligen kunna spela de senaste spelen med dem, står det i inbjudan. OSA kan man göra HÄR.

Gick just ut och kände på dagstemperaturen, det verkar ju bli en riktigt fin dag, kanske jag ska jobba utomhus. Synd bara att det är så svårt att se på datorn då man sitter i solen, någon som har ett bot mot detta?

tisdag 21 april 2009

Igen?

Idag har varit en bra dag (jag måste sluta tjata om dessa bra dagar, snart tycker ni väl att jag ropar varg). Jag var trött imorse, men sen hade jag, NB och M en bra morgon med lite pyssel och jobb och skratt i ateljén. Jag åt en god matlåda, fick VIP-treatment på nya favoriten Café Ingenting, ett bråttomjobb blev inställt, det gick bra på redovisningen och vi slutade tidigt. Nu blir det te, varma mackor och Big Lebowski, imorgon ska jag göra ett nytt bildspecial till er. Trevlig kväll!

Jag och NB tog en promenix på lunchen till Bokskotten och Akademibokhandeln på jakt efter en Bauhaus-bok som inte fanns men det som fanns var många fina tidningar som inspirerade!

Högt och lågt

Klassen är en redig samling talanger som alla är beredda att jobba hårt och ta skolarbetet på allvar. Men ibland är det skönt att lägga sig på en lagom ambitionsnivå också, som idag. Alla grupper redovisade sina vinjetter till tv-programmet PLUS och de flesta var gjorda med en klackspark och lockade till skratt.

Undra vad Sverker skulle säga om det här härliga bidraget exempelvis? : )


måndag 20 april 2009

Animationsperfektion

Ojoj, NB har legat i under helgen. Då jag såsat på landet och stackars G legat sjuk (i Paris!) har hon tragglat After Effects utan tanke på morgondagen. Sitter här med mitt kaffe och fnissar åt den roliga taxen i vår vinjettfilm till PLUS. Duktig hon är, vi får köpa henne en Cornetto Citron tror jag, hon är galen i sådana.

Strax tänkte jag pila upp till Globen och träna, känner att jag har lite ont i ryggen efter allt bilåkande. I eftermiddag ska jag göra jobb och skolarbete (QX!) och senare tänkte jag haka på Essie och träffa en gammal skolkamrat. Bra start på veckan! Vad ska ni hitta på?