"" Lisa går på Berghs.: augusti 2009

måndag 31 augusti 2009

Berghs ateljé och Norden i övrigt


Det känns som om jag aldrig lämnat ateljén. Bor jag här? Jag minns inte längre. Samma gamla lysrörssken, samma luft kryddat med matos från Mongolen bredvid... Fast, jag älskar ju detta. Egentligen. Jag ser fram emot de där uppesittarkvällarna då allas ögon svider, vi svingar oss i järnrörsbalkarna och målar upproriskt på väggarna mellan skapandevarven. Livet!

Jag har nu istället valt Nordiska Muséet till min uppgift i Grafisk Form 3, att skapa en grafisk identitet till en kulturinstitution (efter att jag insett att Världskulturmuséet ligger i Göteborg. Vadå, det låg bakom Liseberg och nära Svenska Mässan - mellan Årsta och Älvsjö alltså? Fast Scandinavium fick jag inte in.) Här är så långt jag kommit:

Jag var där på besök för första gången i helgen och det var omvälvande. Det är stort, pampigt och vackert men också mossigt, ödsligt och inkonsekvent. Med andra ord, något att sätta tänderna i. Vad tänker ni på då ni hör Nordiska Muséet?

Äpplen och serpentinspray

Hej med mat i munnen! Har ni haft en bra veckostart? Jag är lite snuvig men laddad! Vi hade en grym föreläsare i Grafisk Form 3 under förmiddagen som gav oss en inspirationsinjektion, sen har jag och NB jobbat med The One Show, serpentinspray kan jag säga är en av huvudingredienserna i vår vinnande koncept. Det börjar bli stressigt, men ju mer vi syr ihop det, desto mer tror jag på idén. Nu måste jag bara fila lite på min skiss av en Supersoaker 3000, hm...

Avslutningsvis har någon vänlig själ äntligen tyckt tillräckligt synd om mig för att utrusta mig med en Mac, nästan i alla fall...

söndag 30 augusti 2009

Helgen i bilder

Prosit! Är ni också förkylda? Idag söndag har jag varit helt slut på grund av alla baciller och försökt lata mig (vilket har gått bra!) Men annars har jag hunnit med mycket skoj och mycket gott; firande med kanelris och saffransglass på Kharazmi, loppis på Bondegatan och mumsiga mackor på Svart Kaffe, smoothiedrinkar och bananpizza då Fred fyllde ojämnt. Och besök på museum, dock inte Världskulturmuséet, för det ligger i eh... Göteborg. Jag förklarar mer sen.


fredag 28 augusti 2009

Modigt


Hej fredag! Vi lyssnar på Maja Gunn som pratar om modeestetik. Hon har jobbat med designern Marc Jacobs visningar. Sa jag att hon bor i New York? Maja har det bra.

torsdag 27 augusti 2009

Nollning!


Här kommer en farlig 2:a... nä inte riktigt. Men en fin kickoff för 1:orna ska vi ha nu iaf! Lite Pictionary, Spotify battle och Speed Dating talades det om. Vi ses i vimlet kanske?

Inspo


Gårdagens gästföreläsning i Grafisk Form 3 med Sean Murphy (ni får klicka er framåt i siten lite tålmodigt, märkte jag) var väldigt inspirerande tyckte vi i klassen. Han sa många härliga saker:

- We start with trying to figure out what others will do - and then we try to do the exact oposite (ah, en frände!)
- The printing director was, ehm, how can I put it, a bit of a dick (ang att hitta bra tryckerier som vågar ställa upp i experimentella projekt)

Neon är alltid fint.

Nu vet jag inte hur representativt det Sean visade var för det arbete de (Value & Service, som deras designbyrå heter) gör för att få ihop till brödfödan, jag tänkte i alla fall konstant "gud, går det att försörja sig på sådant där?!

Klassen ville titta.

Han jobb verkade så mycket mer vilt, destruktivt, kladdigt, hetsigt, lekfullt och nyskapande gentemot hur man tror att arbetsdagen för en grafisk designer ser ut. Helt underbart.

Detta är en affisch de gjort som reklam för en tuschpenna. De hade sönder pennan för att kunna sticka in den i greppet på en robot som normalt agerar skärmaskin, och lät den metodiskt rita hela affischen helt svart. Längre ned ser man hur pennan långsamt tar slut - fint på ett oplanerat sätt.


Här har de rivit ut sidor ur Vougetidningar med annonser på, och använt själva papperet som tryckunderlag:

Det som nästan var coolast var då de använt en scanner - uppställd på högkant sidledes - som en kamera. Ni vet, sensorn rör sig ju över ytan under några sekunder, och under den tiden har de låtit saker hända. Här brinner en tidning upp och... uhm jag minns inte riktigt. Men fint var det!


Bilder: Value & Service

Två steg framåt

Imorse var jag trött! Men nu sitter jag i skolan och är peppad, vi har just haft vår andra handledning med Jennie Arvenäs, AD på byrån Farfar. Vi var nere på två idéer som vi reducerade till en - som hon älskade. Jennie skrattade och vi sken, hon sa att vår idé var så pass bra att hon skulle bli arg om The One Show inte köpte den - då skulle hon själv göra det istället!

Nu ska vi göra en casefilm tills torsdag om en vecka och visa upp - puh! Jobbigt när jag nu blir peppad att arbeta med denna men är tvingad att pausa och blanda in Grafisk Form 3-uppgiften. Splittrat! Men förstås, kul. Nu ska jag rita vidare på våra sitedummys (hemsideförslag).

onsdag 26 augusti 2009

Ned med kreativiteten

...och så har någon stulit min penna igen. Ettakluddarna kanske?

Jo, det blir nog det!


Synd bara att de redan är så färgglada och inte i särskilt behov av Doktor Designs starka anti-minimalistserum...

Lön för mödan


Oj från mobilen hörni. Jag sitter på en mycket intressant föreläsning med en kille som gör minst så galna saker som jag (skulle vilja göra). Och får betalt! Vilken revolution. Jag tecknar frenetiskt, det är så inspirerande. Mer då jag kommer hem!

Svårkommunicerat?

Hej denna regniga onsdag (regnar det i resten av landet också?) Jag är trött och lite förkyld, har laddat upp med energi inför terminens andra föreläsning i Digital Kommunikation. Det är ett ämne som vi har ihop med Interaktiv Kommunkation-klassen, och den första lektionen tror jag landade lite snett för oss som går Grafisk Design. Det rådde inte brist på floskler och det var svårt att greppa hur ämnet skulle vara givande för oss. Sen blev det förstås inte bättre av att läraren i ett ögonblick av tanklöshet likställde det vi ägnar oss åt med att tillverka broschyrer och etiketter – vilket utlöste ett ogillande sus i klassen.

Bättre kommer det gå idag hoppas jag, och det verkar lovande hittills. Dagens föreläsare är Klaus Salminen som har den krångliga titeln Vice President Web Group Communication på Elektrolux och pratar om deras relation till digital kommunikation. Jag vet inte ännu hur intressant ämnet är men jag vet att Klaus är duktig på att tala; långsamt, tydligt, fångande. Och det räcker för mig idag.

tisdag 25 augusti 2009

Sommarens sista suck

...hör vi väl denna vecka va? Inte mig emot - född på hösten som jag är har jag alltid älskat denna årstid. Den svala, klara luften, lövens färg och himlens, för att inte tala om den där känslan av hopp och nystart, ungefär som när man var liten. Minns ni hur kul det var att välja nytt bänkpapper och bokplast? Mamma vek och klistrade mina böckers hörn så nogsamt, minns jag!

Jag och NB försöker förtvivlat sy ihop ett gruppmöte för att fortsätta jobba med The One Show-uppdraget. Tyvärr så vill det sig så illa att när inte vår klass har lektion, har Reklamklassen det. På torsdag är det en handledning igen med Jenny Arvenäs från Farfar, och då ska vi ha genomarbetat vår idé ytterligare. Men jag känner mig inte stressad. Är detta ett oroväckande tecken på bristande engagemang i uppgiften?


Idag missade jag tyvärr första lektionen i Visuell Kultur pga ett viktig åtagande som inte gick att flytta, men jag har mailat med vår lärare Jacob och läst kompendiet, så jag kommer nog ikapp. Jag har haft en bra dag: ätit lunch med mina gamla PR-kollegor på eftermiddagen (jag älskar att gå Berghs, men åh vad jag kan sakna kontorsgemenskapen ibland; morgonmyset, kaffet, skämten, luncherna, kollegorna), men innan det hann jag och Jay med en frukost utomhus på Södermalm i augustisolen. Än värmer den!

måndag 24 augusti 2009

Institutionalisera mera!

Nu tänkte jag berätta lite mer om dagens lektion. Det var som sagt den första vi hade i ämnet Grafisk form 3, med Martin Frostner som jag hört ska vara en grym lärare och han verkade kunna leva upp till detta rykte.

Martin visade några av de saker han jobbat/jobbar med (life swap-drömmar infogas här) samt introducerade oss för kursens stora (och enda) uppgift.

Vi ska arbeta med att ta fram en ny grafisk identitet för en kulturinstitution, vi kan välja på en lista med tio stycken, däribland Nationalmuseum, Stockholms Stadsteater, Moderna Muséet, Färgfabriken, Fjärilshuset och Världskulturmuséet. Spännande va?

Vi har hela kursen på oss (till mitten på oktober ungefär, i november går vi ju på praktik så alla kurser vi har nu kommer att avslutas innan dess). Det kommer bli svettigt men roligt, sådant här vill jag ju jobba med i framtiden!

Nu har jag gått på Berghs ett år och blivit drillad. Jag spår att:

- Många kommer välja att arbeta med Fjärilshuset
- Av de som gör detta kommer åtminstone en göra något med en fjärilssiluett
- Jag kommer välja utifrån vad jag tror de andra minst av allt kommer att välja
- Jag kommer slå knut på mig själv att göra det mest udda/färgglada/bisarra arbetet
- Detta kommer inte vara allt för svårt (de flesta andra är ju minimalister)
- Någon i klassen (M?) kommer läsa detta och bestämma sig för överbevisa mig

Svar om ett par månader : )

Kliar det i fingrarna?

Minns ni att jag satte upp den här förut på mitt skåp?

Pennan försvann ett tag men sedan jag satte dit en ny igår har kladdet börjat att föröka sig. Roligt är det, att titta på varje morgon.

PS1: Ja, den går att klicka upp i storlek.
PS2: Ni som påpekat att det inte går att klicka upp vissa bilder: det ska vara så.
DS.

Tillbaka in i matchen

Hej vänner! Jag har just haft den första lektionen i Grafisk Form 3, som leds av Martin Frostner. Han har berättat om sig själv, kommande lektioner samt kursens stora uppgift som verkar galet rolig och utmanande. Åh så skönt att känna sig helpeppad inför skolarbetet, jag trodde ett tag där mitt i sommaren att jag aldrig skulle hämta mig...!

Nu sitter jag här vid fönstret i caféet och väntar på Lilla E. Hon har ju gått ut Berghs så vi ska ta en lunch och plocka upp tråden, trevligt!

söndag 23 augusti 2009

Väldokumenterat

Gillar ni inte också bra dokumentärer? Här är en kommande som handlar om reklambranschen, vår förvisade syster :)

Helgen i bilder

Jag har inte riktigt fått upp vanan att fota så mycket, jag tror de bilder jag visar här är de enda jag tagit de senaste dagarna, förlåt mig!

Jag har haft en bra helg, hur var er? Jag har varit i Falun, önskat barndomsmat till middag, plockat lingon i skogen (självklart iklädd mina snygga neonsockor som mamma stickat) ätit sparrispotatis med blåbärssås och lekt med gammelfasters katter. Ack så trevligt.

Jag är hemma i Stockholm nu, har suttit och bläddrat i en en av mina illustrationsböcker och ätit köttbullar. Nu ska jag planera lite och skriva in viktiga datum i min kalender. Det händer mycket spännande i höst på Berghs, jag har just läst alla kursbeskrivningar, tror jag gör ett inlägg där jag berättar mer om schemat för er i veckan.


fredag 21 augusti 2009

Berghs entré, 10.00


Det verkar som om några av ettorna ännu inte löst sin bostadssituation...

Redan fredag!

God morgon! Solen skiner, hoppas det är så där friskt och klart ute som jag älskar, hösten är den bästa årstiden! Är det för tidigt för en stilig mössa tror ni?

Jag packar och donar, efter skolan idag åker jag hem till Falun, det ska bli skönt att hoppa på tåget och mysa ned sig i en bekväm fåtölj i några timmar medan landskapet utanför sakta förändras.

Men först ska viktiga grejer hända. 11.00 ska jag och gruppen presentera våra idéer och få feedback för AD:n Jenny Arvenäs, det ska bli spännande och givande. Ser ni den där teckningsfilmen på hennes sida, jag blir så sugen på att leka lite i blyerts, kanske i helgen.

Ha en skön fredag!

torsdag 20 augusti 2009

Åh ni älskade, meningslösa personlighetstest!

Gillar ni inte också dem? Detta baseras på vilka färgval man gör så det blir extra oemotståndligt för mig!

"Highly optimistic and outgoing personality. Love..."

Klicka här för att läsa mina resultat.

ColorQuiz.com

Med machete genom idédjungeln

Hej från mobilen! Jag är på väg hem från vad som bäst skulle kunna liknas vid ett dagslångt extrempass äktenskapsrådgivning med fyra gemål inblandade. Idag har jag och gruppen spikat de idéer som vi imorgon förmiddag ska presentera för vår handledare som kommer från byrån Farfar. Det har runnit svett, tårar och tavelvatten då våra darlings har suddats och dödats. Kvar står vi nu, tappra men darrbenta, fyra slagna hjältar med fyra starka idéer, högst oense om dem internt förstås. Med andra ord, allt är som det brukar, allt är som det ska. Nu måste jag duscha av mig kreatörssvetten och stretcha mina skaparmuskler.



onsdag 19 augusti 2009

Fashiomentary

Godkväll vänner! Jag har suttit och spelat lite 90-talsmusik och brittpop på gitarren (någon som kan hitta ackord till Stonecakes Tuesday Afternoon?) och processat alla tokbra idéer min grupp kommit på idag.

Nu är jag på språng, om någon timme blir det hypade dokumentären The September Issue med Essie på Kulturhusets tak, någon som ska dit? Vi ses bland alla modebloggare då.

Dagens totalt orelaterade teckning

Mätt på pyttipanna, seg i kolan. Sitter med NB och slår upp telefonnummer, kluddar. Någon som vill våga sig på en analys av mitt undermedvetna?


Nu ska jag ringa storbyråerna och pressa ut åsikter om The One Show!

På andra sidan ankdammen

Jag och gänget sitter på Café 60 lite längre ned på Sveavägen och spånar, spånar. Idag har jag på mig min Coca cola-pastischtischa (där var ett intressant ord, hörni) som det ju står Coco Chanel på. Den kommer ifrån The T-shirt Store som jag tycker har många fina t-shirts (och som E i klassen designat för!)

Men frågar jag vissa formgivare är TTS inte ett ställe att köpa orginella tischor, särskilt inte om man har designkoll, det är massproducerat och att likställa med t-shirts från kedjorna.

Frågar jag någon med lite mindre intresse för design och mode är TTS istället ett prettoställe för hipsters som vill synas, där handlar man om man inte nöjer sig med de snygga trycken på Carlings.

Det är en mycket liten damm.

tisdag 18 augusti 2009

Vridet

Är inte Rubiks kub en ganska snygg pryl? Fina färger, snygga mönster... Jag har rotat fram familjens gamla åt Jay som ville ge den ett försök. Själv har jag en handskriven guide hemma hur man på någon minut eller två löser den - min kusin G som liksom jag tjusas av meningslös briljans (han lärde sig 200 decimaler på pi förut) har plitat ned hur man vrider och vänder. Funkar det inte finns ju alltid den klassiska lösningen - att pilla loss och flytta om klistermärkerna :)

Påminn mig att jag ska designa något med inspiration hämtad från denna fina gamla leksak!

Det tisslas och tasslas...

Spånmöte på café Ingenting

Jag, NB och vår AD plus copy sitter här och klurar. Vårt uppdrag är som sagt att presentera reklamtävlingen The One Shows "Call for entry" på ett snyggt sätt. Ett call for entry är det samma som "hej hallå, vi har en tävling och vi vill du ska delta. Så här gör du!" och kan komma i alla möjliga former men vi ska göra främst en affisch, en microsite, annonser och banners. Det går framåt, men långsamt. Återigen kan jag konstatera att jag (nu hädar jag verkligen i egen kyrka) varken gillar kreativa idéprocesser eller reklam som fenomen... märkligt men så är det! Ge mig bara en brief och ett hörn där jag kan sitta och rita, klippa och klistra, tack!

måndag 17 augusti 2009

Flyttfåglar


Jaha, välkomna tillbaka då får jag verkligen lov att säga!

Probfolio

God kväll! Jag sitter här och snickrar på min mapp/portfölj/portfolio som den kallas medan jag ströläser om The One Show (som vi ju ska jobba med imorgon).

Jag bygger min portfolio i Indexhibit, den blir stilren och fin även om jag kommer behöva pilla med den mycket.

Jag funderar också över en sak. Ni vill säkert gärna se min portfolio (även om i princip allt redan ligger på bloggen men i högst oorganiserad form) och jag har inget emot att visa den, men det krockar lite med det faktum att jag aldrig skrivit ut mitt efternamn här på bloggen (vilket jag förstås gör på portfoliosidan). Jag har ett ovanligt sådant och lite letande på Berghs skulle utan tvekan ge resultat om man vore ute efter att ta reda på detta, så egentligen vet jag inte varför jag frånhåller er informationen.

Är jag fånig? Hur ska jag göra?

För den som kan lite om mig och är nyfiken finns en sämre variant av portfolion halvvägs redan upplagd på Berghs studentsidor.

Koncentration...


Hej från mobilen! Jag sitter och lyssnar på info om det projekt som blir den första katapulten under min hektiska höst. Jag och NB ska tillsammans med en copy och en AD från Reklamklassen slita ihop i ett par veckor nu. En kille från byrån Mother i New York har kommit för att briefa oss. Vilken start!

2:a


Jahapp, då kör vi då!

måndag 10 augusti 2009

Kärt återseende

Hej vänner! Sommaren har gått fort. På måndag om en vecka drar skolan igång igen med full fart. Ni hänger väl med, härifrån? Det blir spurt direkt; stort projektarbete i tvärgrupper med The One Show, praktikångest, färska ämnen, portfoliohets och ett helt nytt gäng ettor. Ses om en vecka!