"" Lisa går på Berghs.: september 2009

onsdag 30 september 2009

De där 1,5-sekunders sekunderna...

Hejsan! Jag sitter i ateljén och väntar på att dagens sista lektion ska börja; Rörliga Medier, 17-20. Trots att vi började 13 är dessa onsdagar verkligen ingen barnlek, jag ska se till att äta min matlåda snart så att jag har energi nog.

Jag har hunnit ska vi säga... 75% klart med mitt sommartema till Extrafilm-tävlingen, det ser ut så här nu: Fast vet ni, jag har ingen större lust att vare sig jobba, blogga eller något annat. Jag sitter mest och drömmer, klickar upp och klickar ned fönster, då jag är mitt uppe i en gastkramande budgivning på en lägenhet. Vem kan sköta sitt vardagsliv när något så plågsamt spännande pågår? Håll tummarna!

tisdag 29 september 2009

U-sväng

Ja! Vilken vändpunkt jag just var med om.

Fastkörd i ritandet av ett mönster som jag känt haft brister men inte kunnat identifiera fick jag plötsligt nyinspiration.

Aleksandra Stratimirovic
föreläser för oss, bland annat om sina fantastiska ljusinstallationer, och visade just loggan ni ser på hennes hemsida. Ja, naturligtvis, inverterat! Svart som bakgrund istället. Så mycket mer spännande, dynamiskt och.. ja nordiskt!

måndag 28 september 2009

måndagsmedley


Ny vecka, ny agenda. Men jag fick en god start! Uppe med tuppen, långpromenad i höstskogen, lång dusch, storfrukost. Hålfritt tandläkarbesök! Skriver mer om helgen sedan.

Denna vecka ska jag:

- Göra klart mitt bidrag till Extrafilm-tävlingen och lämna in
- Göra klart min delredovisning av en grafisk identitet för Nordiska Muséet
- Träffa en av mina grupper och jobba med en D&AD-brief (en tävling)
- Träffa en annan grupp och hitta på ett nytt chipskoncept åt Estrella
- Kanske köpa mig en liten lägenhet, eller en stor
- Handla en massa mat, dryck och godsaker till min födelsedagsmottagning på lördag
- Andas, leva, vila

fredag 25 september 2009

Hello shortie


Jo, jag lever. En del av mitt hår har dött bara. Annars mår vi bra, har bara mycket att göra. Trevlig helg!

onsdag 23 september 2009

Mittvecka

Redan onsdag puh, det händer mycket och tiden rusar iväg. Just nu sitter jag på Digital Kommunikation-lektionen, lyssnar på en kille från Svensson reklambyrå och skissar samtidigt lite på mitt Grafisk Form 3-projekt. Det går framåt, men det går långsamt... mycket går ut på att leka fram idéer.

tisdag 22 september 2009

Verkstad


Så där ja. Nu sitter jag, N, M och Beckis i lyxiga grupprum 26 på skolan (air condition, fönster, vadderade stolar) och jobbar med våra projekt i Grafisk Form 3; att skapa en ny grafisk identitet för en kulturinstitution.

Mitt projekt (Nordiska Museet) har gått i stå i ungefär en vecka men nu är jag igång igen. För tillfället sitter jag och plockar isär deras emblem i mindre komponenter, det blir spännande!

Utomhusundervisning

Idag innan lektionen i Visuell kultur möttes vi upp framför Margaretha Krook-statyn utanför Dramaten här i Stockholm. Sedan följde en lång vandring som slutade på KTH, vi tittade på och diskuterade offentlig konst. Nu, något trött och frusen (men mätt efter kebabrace med grabbarna) är jag tillbaka på skolan. Dags för pass 2!





måndag 21 september 2009

Harmoni


Ny vecka, nya tag. Jag har varit riktigt driftig idag, utfört hushållsarbete och pappersarbete här hemma så nu är både samvetet och huset rent! Sen tog jag en långpromenad och klurade i höstsolen.

Agenda denna vecka:
- Måndag: Börja med sommartemat på mitt tävlingsbidrag till Extrafilm Photo Designer Award
- Tisdag: Träffa Beckis på Cinnamon och jobba ihop med våra Grafisk Form 3-uppgifter
- Onsdag: Sköta bokföringen (betydligt enklare numera då jag dragit ned på extrajobben)
- Torsdag: Få reda på hur det gick för vårt Call for entry-bidrag till The One Show, yey!
- Fredag: Gå på smygpremiär av Art&Copy

Vad ska ni göra i veckan?

Helgen i bilder



a
Jag har varit på en annan planet. Eller i skärgården, kan man också säga. Där är det sommarvarmt, man kan bada, sola, leka, äta gott och ha en ö alldeles för sig själva. Nu har jag återvänt, utvilad.

fredag 18 september 2009

Rörigt



Idag har vi haft den första lektionen i ämnet Rörliga medier. Efter en dramaturgisk uppvärmning (både bildligt och bokstavligt talat) gick vi hårt ut med stop motion-filmer. Här ser ni mig, Em och G lägga lera på SuzieQ:s mage, det ska komma saker ur hennes navel är det tänkt, hm... Jag återkommer.

torsdag 17 september 2009

Plötsligt en dag så...

Ni som följt bloggen länge vet ju att jag som PC-ägare är i minoritet på Berghs och ensam om mitt datormärke i klassen (sedan även MåMå sällat sig till de andra äpplena). I början planerade jag att köpa en Mac så fort jag fick råd men allt eftersom tiden gick tyckte jag det funkade bra, min dator hade trots allt bättre prestanda, arbetsminne (och batteri, ja gud verkligen) än åtminstone vissa av de andras Macbooks. Visst märker jag då vi jobbar i Adobe-programmen att de är, vad ska jag kalla det, anpassade eller helt enkelt gjorda för Macs, så är det. Det har funkat jättebra ändå men... idag gick jag bet.

Inför kommande förpackningsprojektet Re:Design Award (som jag och M gjorde grafiskt material åt förra året) har vi ett behov av program och plug-ins som gör det möjligt att 3D-rendera förpackningar utan att behöva printa, vika och klistra. Idag hade vi besök av ett företag som demonstrerade sin version av ett sådant, och det var verkligen imponerande och användbart. De kommer att ge alla i klassen en programlicens att använda under hela utbildningstiden - den kostar normalt 80.000kr (!) och så klart funkar den bara på Mac. Attans, jag visste väl att det inte skulle hålla hela vägen. 80.000kr, sa jag det?



Ni ser kanske dåligt, ledsen att jag alltid sitter så långt bak! Han kommer av sig lite där på slutet och frågar "får du med mig på bild?" :)

onsdag 16 september 2009

Gruppering


Hejsan vänner! Hela morgonen har jag suttit och idéat med min nya grupp. Vi kommer från klasserna Grafisk Design, Interaktiv Kommunikation och Produktionsledning och går alla ämnet Digital Kommunikation (många fina ord där), sju hjärnor som ska krysta ur sig en casefilm på valfritt tema tills om en vecka. Vi har valt att slå ihjäl två flugor med en smäll och göra en film utifrån en D&AD-brief (reklamtävlingen, om ni minns?). Blir det bra kan vi lämna in bidraget (i mars) blir det dåligt har vi iaf haft något att utgå ifrån.

Hittills har allt gått som på räls, många bra idéer poppade upp imorse, dock fick jag för några minuter sedan info som inte var så kul: man får bara vara fem om ett bidrag i D&AD. Hur ska vi göra tycker ni?

tisdag 15 september 2009

Hallå... hallå?

Idag har det varit tyst om mig. Det brukar bero på en av tre saker; att jag inte har varit i närheten av en dator, att jag har det men varit så fruktansvärt upptagen att jag inte hunnit blogga, eller att jag helt enkelt gjort så pass lite (på skolfronten) att det inte funnits så mycket att blogga om! Och sådant har fallet varit idag. Men jag har haft en rik dag ändå. Imorgon bitti är det möte igen med min nya grupp, i ämnet Digital Kommunikation. Jag gillar det där gänget.

måndag 14 september 2009

nördigt värre

Sådant här tycker vi är kul... och vi begär inte att ni ska förstå. /The designer geeks




Förvinter

Godmorgon gomiddag. Jag ritar snöflingor och lyktstolpar till en tävling jag ska försöka hinna ställa upp i. Nästan så att jag börjar längta till julen…

Samtidigt lyssnar jag på Fredrik Andersson från Pangea Design, jag har sådan tur att de har ritat den nya versionen av Berling – Nordiska Muséets typsnitt! Perfekt då jag gör deras nya grafiska identitet, jag ska plocka lite från hans hjärna efter lektionen. Har ni en bra måndag?

söndag 13 september 2009

Helgen i bilder


Nu är det höst! Äntligen halsduk, jacka och jeans sa jag igår då jag och Jen sprang runt på Gröna Lund för sista gången den här säsongen. Slänggungor, nachos och femkamp, allt gratis på vår gamla sommararbetsplats.

Är det någon som vet vad det är för växt jag har där i fönstret förresten? Mamma tog med den från Skåne, tydligen kommer den behålla sin vackra färg, den står inte i vatten. Den passar väldigt bra in bland färgerna i min lägenhet, jag gillar korall och alla toner däromkring.

Annars har jag som sagt haft släktmiddag, städsöndag och mysfrukost med hemgjord sylt och marmelad som jag fick av päronen. Det finns många fördelar med att ens föräldrar kommer och hälsar på, äntligen kan jag bli av med alla småproblem i lägenheten som jag aldrig tar tag i så som glappande lampkontakter, och jag lyckas aldrig riktigt få diskbänken så där spegelblankt skinande ren själv.

fredag 11 september 2009

Avskalat avslut

Nu är det helg! Fredagens sista föreläsning var dessutom på ett ganska angenämt tema : )

Ikväll blir det en stor familjemiddag och imorgon mys med vännerna. Lite skolarbete kan nog också få smyga sig in! Vad ska ni göra i helgen?

Tänka stort

Igår svängde jag och Jay förbi Folkbaren (igen) och tittade på T:s väggmålning som nu blivit färdig. Fin! Vingligt, hade det varit.

Och jag blir avundsjuk. Någon som känner för att be mig måla en vägg?

Bild: Rogert.se

torsdag 10 september 2009

Tävlingsdags?


Jag sitter på skolan och lyssnar på en tävlingsbrief, ganska intressant faktiskt! Det handlar om att promota ett EU-projekt genom att göra en affisch, en film eller att fota på temat diskriminering. Priset är 10.000kr samt allmän fame and stardom i form av publicitet i Gallerian här i Stockholm. Nu efter att jag slitit med (och lärt mig) After Effects i det senaste projektet är jag faktiskt lite sugen på att animera mer. Dessutom får icke-studenter delta och jag tror jag vet en perfekt person i min närhet som skulle bli en bra projektpartner..!

onsdag 9 september 2009

Läsbarheten ja


Jag provar lite. Vad som går att göra. Inget för DN kanske.

Tillägg: "Vad är det här för spännande" fick jag höra. Mhm.

Långsamt hantverk

Godkväll! Vi har kvällslektion och går till 20 idag, jag kan knappt hålla ögonen öppna. Trots att jag sov ända till 11 idag tycks jag inte riktigt ha skottat igen hela hålet i min sömn som The One Show-projektet orsakade. Jag har lite huvudvärk så jag undviker kaffet och dricker massor av vatten istället, damerna i repan bistod mig även med en Alvedon - en stående tjänst för oss Berghselever (någon borde redovisa statistik över denna konsumtion).

Vi lär oss FontLab (ett program som man kan göra egna teckensnitt i) men min stackars trotjänare till dator vill inte riktigt vara med om att ha Illustrator, InDesign och FontLab öppna samtidigt utan envisas med enminutare till tankepauser. Då passar jag samtidigt på att ta egna sådana, och drömma lite.

Vätskekrävande

Mitt försök att tvinga mig själv att fatta ett beslut angående vilka saker jag skulle göra ut i mitt projekt med att göra en ny grafisk identitet åt Nordiska Muséet gick inte så bra. Jag har en mindmap där jag tänkte kryssa över allt eftersom. Istället skriver jag till. Har ni några förslag? Nu blir jag törstig igen.

tisdag 8 september 2009

Kulturinjektion


Hör ni fellow mediehipsters och graphic gurus, ni glömmer väl inte att blanda ut er designdiet med en nypa populärkultur? Man vet aldrig vilken inspiration det kan ge... nu börjar i alla fall Idol, hoppa i mjukisarna som jag vettja : )

Färginjektion

God eftermiddag! Jag sitter här och försöker tvinga mig själv att begränsa mitt projekt med en ny grafisk identitet till Nordiska Muséet. Nu får jag ta mig i kragen och bestämma mer konkret exakt vad jag ska producera.

Ska jag utveckla ett skyltsystem, göra kassar och visitkort? Eller borde jag lägga krutet på en omgjord logga, nya broschyrer och väggdekorationer. En uppfräschad hemsida och ett nytt typsnitt hinner jag i alla fall inte med. Eller...?

Men problemet känns angenämt. Det är ju ändå galet kul att jobba med detta! Jag ska fortsätta gnaga på min redan hårt åtgångna penna och lyssna på Simian Mobile Disco. Videon exploderar i härliga färger, något jag hoppas att Nordiska ska göra då jag är klar.

Filosofiskt


Visuell kultur, ungefär så teoretiskt det blir här på Berghs. Kompendium att läsa, filosofer att beakta... mycket likt mina tidigare studieår. Nu ska jag träna!

måndag 7 september 2009

PAYBACK + SUCKUP

...är namnet på vårt koncept för The One Shows Call for entry.

Här får ni se vår casefilm, tre minuter lång är den och en arbetsvecka har den tagit att göra, pust! Ändå är det många småsaker vi skulle velat putsa, men nu blickar vi framåt!

Jag har tagit bort våra namn i slutet samt förminskat filen avsevärt och därmed tummat på upplösningen, men vår idé går väl fram? Jag hoppas ni fattar - och skrattar!

Helgen i bilder

Denna helg har varit fullspäckad med både skoj och hårt arbete, jag tar ett djupt andetag och rabblar:

Fredag: Öppet hus och mingel på söder med goda snittar, Håkan Hellström på grönan, dansadansa klappa sjunga. Fullmåne.
Lördag: After Effects-fix och stress mellan preppvarven inför Essie big 30 bash på Folkbaren på Hornsgatan. T och Dani spelade skivor, Essie var en riktig pudding och jag höll tal på en stol.
Söndag: Brunch på Scandic Anglais med födelsedagsbarnet Viv + gänget, för min del islängd på en timme då jag sedan gick till skolan och stannade där 13 timmar - tills 02, då jag och NB äntligen blev klara med vår reviderade casefilm till The One Shows Call for entry. Nattbussen hem gick dock lika snabbt som taxin. Inga fler sådana nätter nu tack...

fredag 4 september 2009

På språng


Hej från mobilen, gåendes! Nu är det fredag. NB och jag gick just, nu blir det mingel och sen Håkan Hellström på Grönan. Trevlig helg!

Skissat och klart

Så där ja, nu har jag visat min skissbok för Martin Frostner och det var inga problem, han tyckte jag var på rätt spår och hade valt ett fint manér. Jag fick några bra tips och känner att jag har kött nog på benen att gå vidare.

Det där med en scrapbook måste jag fortsätta med. Visst har jag antecknat min research tidigare men just att klistra in bilder, rita och skriva i samma lilla bok är en toppteknik jag tidigare inte fått tillfälle (varit för lat för) att pröva.

Martin hade hittills inte träffat någon som valt Nordiska Muséet men nyss fick jag höra att VW också hade det och jag tror det är några till kanske. Borde jag bli lite mer hemlig med mina idéer nu? VW, läser du detta? : )

torsdag 3 september 2009

Liten verkstad


Så där, nu är min 30-sidiga skissbok näst intill fylld, imorgon vid lunch ska jag träffa Martin Frostner och hoppas att han kan krydda mina idéer lite extra.

Jag har haft en sådan rofylld kväll. Jag har suttit i köket; klippt, klistrat, pysslat och riktigt myst över att detta faktiskt är mitt yrkesval. Men det har inte varit helt lätt, efter många svåra beslut och kreativa återvändsgränder har jag nu i alla fall både identifierat problem och åtminstone trevat efter lösningar. Dessutom kom Jay på spontanbesök och bakade mig en blåbärskaka,vilket underlättade arbetsgången : )

Färglöst?

Idag känner man igen oss tvåor på att vi är bleka och långsamma i rörelserna. Det enda som sticker ut är de röda blodkärlen i allas ögon : )

Betydligt mer färggrann har jag tänkt att Nordiska Muséets grafiska profil ska bli. Min skissbok (som ska vara 30 sidor lång imorgon) fylls på allt mer, och jag kom på imorse ett manér jag vill använda mig av - Nordiska folkloremönster! Jag sprang av en händelse på bilder av ryska bonader, och tyckte om färgerna och mönstren. Googlade runt lite och hittade likande bilder på tyg från hela Norden med samma färgprakt. Genom att inspireras av sådana kan jag få in lite färg på muséet men samtidigt tillmötesgå deras behov av en ständigt närvarande respekt för traditioner.

Bild: Hm... var det kanske ett Marimekkomönster?

Sova kan man göra i graven


Igår: Jag och NB gick som sagt vid 02, killarna gick vid 05. De är lite trötta idag.

Over and out

Nu är jag äntligen på väg hem - i en taxi. Själen sa nej till att irra efter en nattbuss på Sergels torg så jag firar kvällens framgångar med en trygg hemfärd. Imorgon 09.15 får världen beskåda en riktigt slipad casefilm och sedan har vi tills måndag på oss att finslipa innan vårt förslag till Call for entry till The One Show skickas till Amerikat. God natt!

onsdag 2 september 2009

Projektologi

Oj jag har helt glömt att blogga idag! Jag tror att det kan bero på, tja, antingen månens astrala faser och dess dragningskraft på min själsliga balans, eller... att The One Show-projektet ska lämnas in imorgon. Förmodligen det senare. I ateljen tills sent. After Effects är svårt. Svårt, sa Bull.

tisdag 1 september 2009

Grafisk lunch

Idag glömde jag min goda matlåda och gick istället ned till Chinese Market och köpte mig en mycket billig och mycket snygg lunch. 12 kronor för en jätteskål nudlar där man skulle hälla i två kryddpåsar, en såspåse och en påse garnering. Och så fick man en påse kex till också! Den ser fräsch ut men innehållsförteckningen lämnar milt sagt övrigt att önska; vetemjöl, palmolja, salt, hydrogeniserat sojaprotein, dextros, kokosolja, färgämnen, salt...

Men fin var den, eller hur? Man äter ju med ögonen som det sägs. Och med plånboken :) Den är både mättande och god, kan jag rapportera, nu ska jag rita lite mer på en dummy till vår microsite, för The One Show.

"Going places with all exciting flavours! Try them all enjoy! True to the taste! LUCKY ME!"

Scrapbooking

På fredag ska vi lämna in en 30 sidor lång scrapbook med våra skisser, bilder, teckningar och vår research inför uppgiften att skapa en ny grafisk identitet för en kulturinstitution, i mitt fall Nordiska Muséet. Det låter mycket, men går faktiskt ganska snabbt och lätt. Efter besöket i helgen är det bara att tömma huvudet på papperet.