"" Lisa går på Berghs.: mars 2011

torsdag 31 mars 2011

Folk


Sedan jag började blogga igen i slutet av förra året har ni blivit allt fler och fler ...och fler. Väldigt roligt med tanke på att detta är en väldigt smal blogg om mig och min skolgång. Utan några juicy detaljer! Välkomna alla nya.

Clean & Bright: Hur redovisningen gick


Jag tänkte dra mina reflektioner för er kring min senaste redovisning, jag brukar ju alltid berätta hur det gått. Anders, vår kursledare, var mycket positiv och sa att han "verkligen gillade detta" han gav mig beröm för att jag vågade köra fullt ut på det 'gulliga' spåret. Samtidigt sa han att namnet inte funkade så bra vilket jag höll med om då vi analyserade det. Clean & Bright tyckte jag var vitsigt (clean = tvålar, bright = ljus) men ihop låter det mer som ett skarpt rengöringsmedel tyckte han vilket jag inte såg då jag väl gjort det till min darling. Min vän Viv sa i och för sig igår att hon mer tänkte på den där härliga rena känslan man får på landet då man tvättar sig i sjön och det var ju spot on som jag tänkt. Vad tycker ni?

Anders ger alltid både lite ris och lite ros till alla och det är svårt att veta vad han personligen tycker men det är det som jag verkligen uppskattar. Vi hade nämligen en gästbedömare också men hon gav mig ganska hård kritik och anmärkte på många detaljer. Samtidigt fick jag intrycket att detta var baserat på hennes personliga smak, jag tyckte att jag såg en tydlig röd tråd genom formspråket hos de arbeten hon hon tyckte var "snygga". (För er som är formgivare: tänk minimalistiskt, schweiziskt/asymmetriskt).

Det som är roligt är att Clean & Bright är det arbete i år som jag fått absolut mest positiv feedback på från omvärlden, det vill säga alla ni som inte lever/äter/sover i designträsket. Och det är ju toppen eftersom det är tänkt att just ni ska vilja köpa dessa ljus och tvålar.

De små grå och det stora grå

Stockholm är så förrädiskt, ena dagen sol, andra gråaste grått, alltid lite för kallt. Men vad gör det då jag bara sitter inne framför skärmen? Min hjärna känns som en burk keso just nu, känner att det är dags att hämta andan lite efter denna jobbspurt. Jag är ändå nöjd att jag känner mig själv så pass väl att jag tar extra bra hand om mig då jag sliter som mest.

Även om vi alla har olika syn på vad det innebär att ta hand om sig själv... för mig innebär det att; ju hårdare arbete, desto mer sömn, bra mat och mellanmål (ett blodsockerfall precis innan deadline är inte att leka med) samt massor av träning för att kunna knarka endorfiner! Så funkar jag i alla fall. Idag blir det en springtur utomhus på lunchen för att röra om i keson.

Det händer ju så mycket i mitt liv utanför skolan också som är viktigt, så många människor som är viktiga för mig! Idag och till helgen ska jag ta lite extra bra hand om dem.

onsdag 30 mars 2011

Typografi och nostalgi

Idag har jag återvänt till mitt mesta basecamp då det gäller coffice, Scandic Anglais vid Humlegården. Jag har varit duktig med termoskaffet så idag fick det bli en till randen fylld, ångande kopp kreativitet. Idag står slutuppgiften i Typografi 3 på schemat. Det är den sista typografiuppgiften jag kommer göra, faktiskt den sista skoluppgiften vi kommer få. Trots all stress och den ansenliga mängd uppgifter jag mödosamt lyckats krama ur mig sen jag började skolan igen, känns det lite sorgligt!

tisdag 29 mars 2011

Redovisning!

Pigg som en mört, taggad, ska bara skriva ut min brief så är allt klart. Det ska bli spännande att se vad klassen har för fint att visa denna sista redovisning i Grafisk form 4.

måndag 28 mars 2011

Färdigt arbete: Grafisk identitet

Uppdraget var som sagt att skriva en egen, fri brief baserat på vad man tyckte saknades i portfolion. Jag kände att jag ville ha en fin identitet samt att jag ville göra något mjukt och sirligt, med pasteller, jag känner att jag har en sådan stil inom mig men att jag sällan får utlopp för den. Nedan ser ni den brief jag skrivit åt mig själv (klicka på bilderna för att förstora):


Så här ser loggan ut + exempel på hur den kan användas + färger.



Så här ser mönstret på förpackningarna ut.


Tjuvtitt!

Färgerna är heelt tokiga på bilden. Men ni ser lite vad jag gjort i alla fall! Mer imorgon.

Gåta

Vad är detta för märkliga tingestar? De ska användas vid redovisningen av min Grafisk form 4-uppgift!

Bjussar

Vi börjar veckan med att jag bjuder på en färsking från min desktop just nu. Eller snarare från igår 22.09. Jag har jobbat, jobbat och jobbat i helgen. Ätit våfflor, druckit kaffe, till och med slängt in lite energidryck. Det blir bra. Men det är inte klart! Inte ens vad det är för något än...

fredag 25 mars 2011

Grid igen då...

Så sitter jag här igen och drar upp stödlinjer, räknar på radavstånd och provar mig fram med typsnitt. Och efter några timmar så stämmer det äntligen! Jag tror inte någon som inte håller på med sådant här kan förstå hur knepigt det är att göra dessa så kallade grids, rutnät som stöd för layouten, för hand.

Men jag ska försöka förklara för er: Det svåra är dels att baslinjerastret ska gå jämnt ut (de horisontella linjerna ni ser, på dem ska texten sitta) och att det är ett lämpligt radavstånd för textstorleken man valt. Om sidan är A4 är det kanske behagligt att läsa text i storlek 9 och då passar ett radavstånd på 12 rätt bra. Och dessa siffror, 12 och 9, är det millimeter? Nej, det är ju i enheten punkter, pt. Medan sidan mäts i millimeter. Sen måste själva rutnätet (där jag kommer placera objekt så som bilder och textstycken) i sig också gå jämnt ut, ser ni de svarta fyrkanterna jag gjort? Det får plats exakt sex på bredden och fem på höjden och marginalerna runt om är exakt en halv sådan. Pust!

Upp och hoppa!

Värmer upp geniknölarna med lite morgonträning. Min livlina då det börjar trassla ihop sig i hjärna och hjärta! Sen ska jag avsluta veckan (nåja, lite helgjobb blir det allt också) med en strikt produktiv dag. Det är knasigt mycket att göra i dessa tider...

Trevlig fredag!

torsdag 24 mars 2011

Jag vann igen!


Äntligen får jag berätta för er; jag vann tävlingen jag berättade om! Som jag skrev om här och här. De ringde från SEB i förra veckan för att berätta att de verkligen gillade mitt förslag. De hade några ändringsförslag dock och vi har arbetat tillsammans för att ta fram den bästa symbolen för dem. De påpekade att jag hade läst av dem helt rätt och uppfattat den känsla de ville förmedla vilket känns extra roligt eftersom jag la ned så pass mycket tid på att lusläsa briefen.

Den färdiga symbolen ser ut så här: (efter korrigeringarna något avskalad med det interna typsnittet istället och den klassiskt SEB-gröna färgen):

Reload

Jahapp, då kör vi igen. Ny uppgift. Detta är den sista i ämnet Grafisk Form 4 och rubriken är "Vad saknas?" Det är helt enkelt en fri uppgift där vi får fundera över vad som saknas i vår portfolio; kanske är det en identitet, en förpackning, en affisch, en illustration? Jag spånar än så länge lite kring en idé jag har. Jag har precis börjat samla några element jag gillar för att prova om jag kan kombinera dem till en form som funkar. Ingen rast, ingen ro!

Färdig uppgift: logotype för hockey-VM 2012, plus exempel på tillämpningar

Klicka på bilden för en större version

God morgon! Detta är vad jag redovisade igår. Min tanke med logon är en målvaktsmask där gallret även tar upp element från isen, målområden, mittlinjen och tekningscirkeln. Både de svenska och de finska färgerna finns med (något jag kämpade lite med för att få in) och jag är extra stolt över att det finska vita även blir som ett blänk i masken, om ni förstår?

Anders och klassen tyckte den växte för varje minut man tittade på den och att jag verkligen hade fångat den där tuffa, intensiva känslan som hockey står för. Det jag borde jobba vidare med var att göra den lite mjukare och mer folklig, samt att 2012 kanske borde få ta mindre plats.

onsdag 23 mars 2011

Redo

Då kör vi!

Bakstart

Dagen började lite besvärligt med en vild jakt på mina nycklar. Som återfanns i tvättkorgen, oklart vem som lagt dem där...

Skönt att jag slappa lägga ut en femhundring på nytt spraylim och pannåer inför dagens presentation, i Grafisk Form 4. Jag är sen!

tisdag 22 mars 2011

Bam!

Oj, jag är alldeles snurrig i huvudet och. uppfylld av föreläsningen. Det blev en härlig blandning av inspirerande fakta om hur de olika hjärnhalvorna fungerar och skrämmande anekdoter om läskiga tidigare slutredovisningar då det sågats friskt...

Nu har vi i alla fall fått vår sista uppgift som blir att göra en bok om oss själva. Jag tror att det kommer bli svårt, mycket svårt...

Ögonblick

Idag blir en spännande dag. Vi har heldag i Typografi 3 med Marcus Gärde och jag tror vi ska få en lite större uppgift att ta oss an. Dessutom får jag lov att berätta de där goda nyheterna jag hållit er på halster med. Håll ut bara liite till!

måndag 21 mars 2011

I ett annat liv...



Jag är inte pysslig. Jag får ryck ibland, det får jag. Men egentligen gillar jag tanken på pysslandet mer än själva aktiviteten. Då det är dags tycker jag mest att det är jobbigt att plocka fram och bort en massa krimskrams, även om resultatet blir fint. Då vi jobbade med Panduro upptäckte vi rätt snart att pysslandet i Sverige fortfarande hade en rätt oförtjänt låg status, medan det i USA går att pyssla sig i princip hur långt som helst. Alla med en ledig förmiddag någon gång då och då har väl sett Martha Stewart gå loss.

Även om jag inte gillar pysslandet brukar jag då och då drömma mig bort i amerikanska pysselbloggar där de gör ack så vackra party favors och jar labels och pennants. De är så grymma på att fotografera också, de där amerikanerna, så allt blir så vackert, dunigt och alldeles lagom sockersött för att jag ska förlora mig helt i stämningen och vilja pyssla mig tokig. Det är ju trots allt ett hantverk inom samma skrå som mitt, och ofta får man se prov på riktigt fin grafisk design. Som exempelvis Lovely Design som inte verkar göra annat än att sitta inne och mysa under rainy days och pyssla med sin lilla dotter eller Jordan Ferney som tog hela familjen och flyttade från San Fransisco till Paris och verkar tillbringa dagarna med att leta vackra saker på franska loppmarknader. Vad lever de här människorna av?!

H-O-C-K....

Vaknade nyss upp ur min flowdvala. Satt så koncentrerat och ritade att jag nästan fick nackspärr. Plötsligt var det nästan lunch? Det går framåt i alla fall, med uppgiften att rita en ny logotyp till Hockey-VM 2012.

Helgen i bilder

Återigen kalas, solbrillepremiär, bygginspektion i Bromma dit vi ska flytta, snöverraskad på löpturen.

Skuggorna faller


God måndag! Detta satt jag och klurade på igår - hur skuggor egentligen faller? Jag satt och putsade detaljerna på ett roligt projekt som ni får veta mer om imorgon.

fredag 18 mars 2011

Ytterligare en bild till min portfolio



En utställningskatalog för Arkitekturmuseet, en utställning om kök. Detta bokomslag var bara ett mindre jobb men jag tycker det är fint och mysigt och själva fotograferingen var riktigt rolig att göra.Tänk på att jag var tvungen att få till en bild där utställningens namn, som sitter upptejpat (Kära lilla kök) hamnade precis i mitten - på bokens rygg.

Fina fredag

Helgkänsla! Hockeylogga ska ritas för hela slanten. Humöret på topp, hej hopp!

torsdag 17 mars 2011

Nytt motiv till exjobbet?

Detta är ett nytt motiv som jag börjat skissat på, i förra veckan. Jag säger börjat, för det tar väldigt lång tid att rita, längre än vad man skulle kunna tro.

Eller tja - låt mig omformulera; om jag ombads att exakt rita av ett av mina tryck i Illustrator så tar det väl en kvart men att komma på, det är det kluriga. Research, inspiration, referensbilder, första skissen, förkasta, revidera, färglägga, putsa, web- och tryckoptimera... ja ni förstår.

En bild brukar ta mig uppskattningsvis 3-4 veckor att färdigställa. Då är arbetstiden inte full naturligtvis men bilden blir alltid bättre av att ligga och götta sig lite över några nätter, då ser man sin idé i helt nytt ljus.

Förmiddagstipset: Fine little day

Vilket fint namn på en shop va? Här kan man köpa allehanda väl formgivna saker, bland mina favoriter finns

Skogsmönstrad tejp

Pippirandiga tights

Kuddmönster med tuschkänsla

Skärbräda

Veckan hittills

Jag har jobbat på rätt bra trots sjukdom och trötthet och oväntade avbrott. Har hunnit klämma in lite löpning också för att rensa hjärnan.

Mitt sökande efter en samarbetspartner till mitt slutprojekt har börjat bära frukt, men inget är bestämt än.

Igår fick jag ett väldigt roligt besked angående en design jag gjort, hoppas på att kunna berätta för er snart! Nu ska jag sätta tänderna i lite jobb.

onsdag 16 mars 2011

Aaaaaah, knak, gäsp

Trött idag, har varit på språng lite inatt. Jag sitter och jobbar i Hornstull i den lilla övernattningslägenhet som Jays familj har (som även funkar lite som skrivarlya/kontor/hotell), superskönt! Det finns absolut inget annat att göra här än att jobba (och brygga kaffe) vilket är perfekt. På agendan idag står att kontakta fler skolor och institutioner på jakt efter en samarbetspartner (rockstarprogrammerare ja tack!)

Jag ska även pilla vidare på min fysiska portfolio (galet att vi kommit så långt i IT-eran att min onlineportfolio blivit vad folk by default tror att jag pratar om då jag skippar prefixet!)


tisdag 15 mars 2011

Datten

Hej! Här står det inte så mycket om min arbetsdag av den enkla att jag fick avbryta detta arbete på grund av en krasslig familj. Men nu ska jag försöka lägga någon timme på att pyssla till min onlineportfolio, ni vet väl att ni kan hitta den dels på Berghs hemsida med lite detektivarbete samt på www.mittefternamn.com (som ni vet att jag inte skriver ut här).

Solig start

Vaknade tidigt idag och kände mig sugen på en solskenspromenad, härligt! Kom precis hem. Det var helt underbart, kyligt med en våtvarm sol och jag älskar timmen mellan sju och
åtta då Stockholm vaknar till liv och går från öde gator till myrstack. Nu är jag laddad för dagens arbetspass!

måndag 14 mars 2011

Workshop - Typografi 3

Här är några bilder från fredagens workshop med Christian Altman.










Portfolioioio


Japp, den växer långsamt fram, min lilla mapp som jag ska bära under armen då jag traskar runt mellan designbyråerna. Ett uppslag här ur min brandbook om vågkraft. Mitt bästa tips till nyblivna GD-studenter: fota av dina arbeten så fort du har dem klara, direkt efter varje redo. Annars blir det inte av!

Lektionsfri vecka

Japp det stämmer, schemat är tomt. Men vi har inte sportlov och någon ledighet är det inte att tala om, istället är det ett utmärkt tillfälle att komma igång rejält med examensarbetet, jag ser det som en kickoff-vecka!

Jag ska ändå försöka spendera lite tid med familjen genom att stuva om lite och jobba mer någon kväll. (Mer än det kvällsjobb jag redan gör...)

Dessutom ska jag byta arbetsmiljö. Nu när jag inte behöver skära, printa, spraylimma eller liknande funkar det lika bra att inte sitta i skolan och jag
tror det skulle göra mig gott.

Trevlig måndag!